Vitin e kaluar, nga janari deri në tetor, shtetas dhe kompani të huaja kanë blerë pasuri të paluajtshme në Mal të Zi në vlerë prej 370 milionë eurosh, sipas të dhënave të Bankës Qendrore të fqinjit verior shqiptar, që është një rritje e fortë krahasuar me vitet e kaluara.

Sipas Montenegrin News, në pesë vitet e fundit, të huajt kanë blerë prona të paluajtshme malazeze për 1.2 miliardë euro.

Sipas të dhënave të Bankës Qendrore të Malit të Zi, vitin e kaluar më së shumti pasuri të paluajtshme kanë blerë qytetarët dhe kompanitë gjermane nga ky vend – në vlerë prej 57 milionë eurosh, pasuar nga rusët që kanë investuar 50 milionë në pasuri të paluajtshme.

Në vendin e tretë janë qytetarët dhe kompanitë nga Serbia me 42 milionë euro, dhe në vendin e katërt janë klientët nga Shtetet e Bashkuara të Amerikës me 32 milionë euro.

Programi i qytetarisë ekonomike

Në vendin e pestë janë investitorët nga Turqia me 30 milionë, të ndjekur nga ukrainasit dhe zviceranët me 15 milionë, boshnjakët me 14 milionë dhe britanikët me 12 milionë.

Mali i Zi ishte interesant për të huajt si një vend në zhvillim me potencial të madh turistik dhe për shkak të numrit të madh të projekteve ekskluzive turistike-rezidenciale, sepse ata presin që çmimet e këtyre pronave të mos bien, domethënë ato mund të rriten vetëm me zhvillimin e këtyre projekteve.

Gjithashtu, rritja e shitjeve të pasurive të paluajtshme për të huajt vitin e kaluar, sipas Vijestit, është ndikuar më së shumti nga zbatimi i programit të shtetësisë ekonomike, ku blerja e pronave të paluajtshme, d.m.th., apartamente në qendrat turistike në jug për 450,000 euro dhe në në veri dhe në komunat e pazhvilluara për 250 mijë euro, kanë fituar të drejtën për të marrë nënshtetësinë.