Saturday, December 2, 2023

Si i zgjedhin vendet kryeqytetet e tyre?

Vendndodhja është shpesh kyç. Shumë vende zgjedhin një kryeqytet gjeografikisht qendror për të theksuar barazinë e qeverisë së tyre, në këtë mënyrë, kryeqyteti nuk ka të ngjarë të jetë i njëanshëm ndaj një rajoni apo një tjetër. Madridi, për shembull, ndodhet pothuajse saktësisht në mes të Spanjës ashtu sikurse edhe vende të tjera. Kur Nigeria vendosi të ndërtonte një kryeqytet krejt të ri, vendosi që Abuja, e cila u emërua zyrtarisht kryeqytet në 1991, në qendër të nënkuptonte unitet në një vend që shpesh konsiderohet i ndarë nga gjeografia e tij.

Kur një vend preferon të zgjedhë një qytet ekzistues për kryeqytetin e tij sesa të ndërtojë një të ri, popullsia mund të jetë shqetësimi kryesor. Kryeqytetet janë shpesh qytetet më të populluara të një vendi.

Sot Seuli , Koreja e Jugut , krenohet me pothuajse 20 përqind të banorëve të atij vendi, Peruja, Kili, secili është shtëpia e rreth një të katërtës së popullsisë së vendit të tyre.

Në fakt, kur ata u zgjodhën fillimisht si kryeqytete, të tre qytetet ishin qendrat kryesore të popullsisë së vendeve të tyre, megjithëse me përqindje më të vogla se sot.

Në vitin 1949, menjëherë pas krijimit të Koresë së Jugut, popullsia e Seulit prej 1.45 milionë banorësh ishte 7.2% e popullsisë totale të vendit.

Në prag të pavarësisë së Perusë në 1820, Lima kishte një popullsi prej rreth 64,000 nga 1.37 milionë banorë të Perusë. Po atë vit, pas pavarësisë së Kilit, Santiago ishte shtëpia e rreth 46,000 nga 800,000 banorët e Kilit.

Një kryeqytet mund të jetë gjithashtu një shenjë e kompromisit politik, si në Shtetet e Bashkuara . Fillimisht, anëtarët e Kongresit propozuan që kryeqyteti kombëtar të ishte në Pensilvani veçanërisht, në Lancaster ose Germantown, pastaj një bashki jashtë Filadelfias . Ata besonin se një kryeqytet ngjitur me Filadelfia do të nderonte rrënjët revolucionare të vendit të ri.

Së fundi, jo të gjitha vendet pajtohen me idenë se duhet të ketë vetëm një kryeqytet kombëtar. Bolivia , për shembull, ka La Paz si kryeqytetin e saj administrativ dhe Sucren si kryeqytetin kushtetues. Afrika e Jugut ka tre kryeqytete, selinë e saj administrative në Pretoria , selinë legjislative në Cape Town dhe selinë e saj gjyqësore në Bloemfontein. Sidoqoftë vendimi për kryeqytet i cdo vendi, ai qytet bëhet një simbol i rëndësishëm i kombësisë.