Me 61 vota “pro” Kuvendi sot miratoi Ligjin për ratifikimin e Marrëveshjes me Fronteks-in, të cilin Maqedonia dhe Bashkimi Evropian e nënshkruan më 26 tetor të vitit të kaluar.

Projektligji për ratifikimin e Marrëveshjes në mes Republikës së Maqedonisë së Veriut dhe Bashkimit Evropian për aktivitetet operative të kryera nga Agjencia Evropiane e Rojës Kufitare dhe Bregdetare në Republikën e Maqedonisë së Veriut, siç thuhet në emrin e plotë të materialit, ishte pjesë e rendit të ditës së seancës së sotme të 99 të Kuvendit.

Në votimin në sallën plenare nuk ishin të pranishëm deputetët e OBRM-PDUKM-së dhe partive tjera opozitare.

Me ratifikimin e sotëm, Marrëveshja me Fronteks bëhet pjesë e rendit të brendshëm juridik të shtetit.

Sipas arsyetimit në materialet që Qeveria i ka dorëzuar deputetëve, thuhet se marrëveshja hap mundësinë e krijimit të operacioneve të përbashkëta të Agjencisë Evropiane të Rojës Kufitare dhe Bregdetare në territorin e Republikës së Maqedonisë së Veriut.

Me hyrjen në fuqi të kësaj marrëveshjeje, me kërkesë të vendit tonë është e mundur që në pikat kritike të kufirit të vendosen oficerë policie të Fronteks-it, së bashku me policët e Maqedonisë së Veriut. Kjo, siç u tha, do të kontribuojë në rritjen e nivelit të bashkëpunimit, shkëmbimit të përvojave dhe njohurive, si dhe mundësinë e përdorimit të të gjitha pajisjeve të Fronteks.

Teksti i projektligjit është përcaktuar nga Qeveria më 20 dhjetor dhe është dërguar në Kuvend për miratim.