Monday, September 25, 2023

Deralla: Mickoski të kërkoj falje, sulmon mediat dhe lirisë së shprehjes në Maqedoni

Kryetari i VMRO-DPMNE-së, Hristian Mickoski në rrjetet sociale në (26.shkurt 2023) u lëshua në një sulm të egër ndaj meje personalisht ndaj disa mediave online të cilat “guxuan” të transmetojnë lajme lidhur me pasurinë e patundshmërinë e tij. Në reagimin e tij ai kërcënonte mediat dhe kërkonte që unë, pra mediat t’i kërkojnë falje brenda 24 orëve.
Në reagimin e tij Mickoski përmend (me screenshoot) pesë medium (Brif, 24Info, Frontlajn, NovaTv, dhe Indeks) dhe thotë se në mënyrë arbitrare, pa argumente dhe për inate politike gjë që është jashtëzakonisht e pa-pranueshme dhe në fund ai lidhë të gjithë këtë vetëm me një emër dhe mbiemër, dhe ai jam unë. Më e pakta që mund të thuhet është se duke e bërë këtë ai me vetëdije dhe keqdashje mashtron publikun.
Të mos flasim për atë se Mickoski e bëri të gjithë këtë “sulm agresiv” e bëri për një tekst të transmetaur. Në përputhje me ligjin, për tekstet të cilat janë të publikuara, përgjegjës është autori, rrespektivisht burimi. Në këtë rast, ai nuk jam unë, po as mediumet në të cilat unë kam ndonjë funskion. Kur dikush lëshohet në kësi lloj operacionesh, sulmesh më e pakta që mund të bëhet është të konsultohet me persona competent e të fushës.
Ky është postim i pahijshëm e i pashembullt për një politikan dhe kryetar i një partie parlamentare në vend. Me të vërtetë.
**
Kryetari i VMRO-DPMNE-së, Hristian Mickoski e kthu në personale dhe hodhi mbi mua disa të pavërteta dhe kërcënime. Por, targeti nuk isha vetëm unë. Ai në postimin e tij dëshironte t’i diskreditonte mediumet dhe iu kërcënua atyre. M një sjellje të tillë, Mickoski në mënyrë direkte e pengon dhe rrezikon lirinë e shprehjes dhe të mediave. Ky sulm nuk është vetëm kundër redaksive y sulm nuk u drejtohet vetëm redaktorëve që ai taksativisht i përmend në mënyrë arbitrare në postimin e tij, por edhe të gjithë të tjerëve që do të guxonin të thonë diçka që atij apo partisë së tij nuk i pëlqen.
E njohur, shumë e njohur – ne i kemi kaluar të gjitha. Fatkeqësisht, kjo sjellje nuk është vetëm e kaluara jonë, por edhe e tashmja e hidhur.
CIVIL – Qendra për Liri sot u bëri thirrje shoqatave të gazetarëve, organeve rregullatore dhe vetërregulluese, si dhe shoqatave qytetare për mbrojtjen e të drejtave dhe lirive të njeriut, që ta dënojnë dhe refuzojnë këtë sjellje të pahijshme të kryetarit të VMRO-DPMNE-së, Hristijan Mickoski. Unë personalisht i bashkohem kësaj thirrjeje. Shpresoj se do të ketë një reagim.
Kjo situatë nuk është e re. Linçimi publik, gjuha e urrejtjes dhe kërcënimet ndaj mediave nga grupet dhe partitë radikale politike në vendin tonë kanë vazhduar prej vitesh, në mos me dekada.
Me këtë rast linçimit publik i është bashkuar edhe vetë kryetari i parisë politike të VMRO-DPMNE-së!
Mickoski po ushtron presion publik, duke më vënë mua dhe kolegët e mi në rrezik hakmarrjeje dhe duke rrezikuar sigurinë, nderin dhe reputacionin tonë, si personalisht ashtu edhe në profesionin me të cilin jemi të angazhuar.
Ai kërcënon edhe me padi, gjë që tregon më tej se është gati, me të gjitha mjetet, të luftojë kundër lirisë së fjalës dhe lirive të medias.
Ja çfarë iu përgjigja avokatit të kryetarit të VMRO-DPMNE-së, i cili dërgoi kërkesë për falje dhe tërheqje të tekstit të transmetuar:
I nderuar zoti Mickoski,
Lidhur me statusin tuaj në Facebook të publikuar më 26 shkurt 2023 në profilin tuaj Hristijan Mickoski, ju njoftoj se:
Lidhur me tekstin në portalin indeks (indeks.mk), me titull “Mickoski bleu dhe rinovoi një shtëpi në Kozle në vlerë prej një milion eurosh”, në statusin tuaj të publikuar në Facebook më përmendni me emër dhe mbiemër, në konteksti i kërkesës: “…mediat e afërta me BDI-në (person i punësuar në kabinetin e Artan Grubit) dhe LSDM (Xhabir Deralla) të më kërkojnë falje për gënjeshtrat që kanë publikuar…”.
Fatkeqësisht, zoti Mickoski, kërkesa juaj për falje është absolutisht e pabazuar, sepse nuk jam unë autori i tekstit, prandaj nuk mund t’ju kërkoj falje për tekstet e të tjerëve që ju i quani “gënjeshtra”, as në emër të portalit Indeks (si autor/burim i tekstit), as në emër të medias që përmendni.
Përkundrazi, për shkak të përmendjes së emrit dhe mbiemrit tim në statusin tuaj të publikuar në Facebook të datës 26.02.2023, në konotacion negativ, dhe në interes të së vërtetës dhe informimit objektiv të publikut, për të parandaluar dëmtimin e mëtejshëm tim. Reputacioni dhe dinjiteti, përmes publikimit të shpifjeve të lartpërmendura nga ana juaj, kërkoj menjëherë pas marrjes së kësaj Kërkese që të kërkoni falje për shpifjet dhe faljen tuaj, si dhe ta publikoni këtë përgënjeshtrim në faqen/profilin tuaj në Facebook Hristijan Mickoski.
Përndryshe, do të detyrohem të mbroj nderin dhe reputacionin tim përmes gjykatave.
Pres publikimin e faljes suaj dhe këtij mohimi të plotë.
Me respekt,
Xhabir Deralla