Thursday, March 30, 2023

Bogoev: Pres që procesi për ndryshime kushtetuese në Kuvend të fillojë në maj

Ndryshimet kushtetuese janë të rëndësishme për anëtarësimin në BE, që nënkupton përfitime të shumta për qytetarët dhe shtetin. Pres që procedura në Kuvend të fillojë diku në maj, theksoi nënkryetari i LSDM-së, Stefan Bogoev, në intervistën e mbrëmshme për emisionin “Rruga drejt” në televizionin Alsat M.

“Me përfundimin e procesit të rindërtimit të Qeverisë, pres që të nisin diskutimet publike për dhe rreth debatit të gjerë publik për ndryshimet kushtetuese. Praktikisht, të hapet diskutim me deputetët, ekspertët dhe me publikun, për t’u shpjeguar qytetarëve se çfarë nënkuptojnë ato amendamente, se do të thotë pjesë të kombeve, pjesë të kroatëve, bullgarëve, malazezëve, të hyjnë në kushtetutë.Të shpjegohet dhe diskutohet me grupin e ekspertëve se si mund të duken më së miri ato amendamente, por edhe të shpjegohet se ato vetëm mund ta forcojnë Maqedoninë e Veriut, nuk mund ta dobësojnë atë. Nëse diskutimi publik dhe përfshirja e qytetarëve dhe ekspertëve në tërë diskutimin ecin sipas ritmit të pritur, mund të pritet që procedura në Kuvend të fillojë diku në maj”, tha Bogoev.

Ai shtoi se anëtarësimi në BE do të thotë më shumë para në vend, më shumë investime, më shumë vende pune, më shumë eksporte për kompanitë që prodhojnë këtu dhe do të mund të eksportojnë.

“BE do të thotë mundësi më të mira për arsim për të rinjtë nga Maqedonia, mundësi që ata të shkojnë të studiojnë atje dhe të kthehen dhe të zbatojnë njohuritë nga BE-ja këtu”, shtoi Bogoev.

Bogoev përkujtoi se vetëm në muajt e fundit mbështetja e BE-së për vendin është mbi 200 milionë euro.

“Vetëm në muajt e fundit, mbështetja nga BE-ja është mbi 200 milionë euro. 100 milionë euro janë për përballimin e krizës energjetike, rreth 80 milionë euro për përballimin e krizës ekonomike, për të shmangur goditjet e çmimeve, 53 milionë nga ato janë për projekte, parqe me erë, hidrocentrale, deponi rajonale që do të pastrojnë vendin nga mbeturinat. Kjo është ajo që nënkupton BE-ja dhe për këtë janë të rëndësishme ndryshimet kushtetuese”, theksoi Bogoev.

Sipas tij, shumica prej dy të tretave në Kuvend nuk i nevojitet LSDM-së, i duhet shtetit për të filluar procesin e integrimeve evropiane.

“Qeveria aktualisht ka 65 deputetë dhe kjo është një shumicë komode dhe normale. LSDM-së nuk i duhen 80 deputetë, ata i duhen Maqedonisë dhe qytetarëve që jetojnë këtu, maqedonas, shqiptarë, turq, romë, boshnjakë, serbë. Pse? Sepse me 80 deputetë do të bllokohet rruga drejt BE-së. Një shumicë prej dy të tretash në Kuvend është në interes të shtetit, jo të LSDM-së. Pres që ky moment të njihet nga të gjithë deputetët dhe të gjithë liderët në të gjitha partitë politike”, shtoi Bogoev.

Bogoev bëri të ditur gjithashtu se në tre muajt e ardhshëm do të hyjë në procedurë parlamentare projektligji për vetingun.

“Ligji për vetingun do të nënkuptonte thjeshtimin e procedurave dhe rrjetëzimin e institucioneve për të kontrolluar pasurinë e zyrtarëve, si dhe prejardhjen e pasurisë, prejardhjen e parave, pasurinë e të afërmve e të ngjashme. Mendoj se mund të pritet që në tre muajt e ardhshëm të kemi një ligj të tillë që do të hyjë në procedurë parlamentare, të ketë një diskutim publik dhe të merren disa përvoja dhe praktika nga BE-ja dhe nga vendet e tjera të zhvilluara të Perëndimit. Evropa dhe bota që kanë ligje të tilla. Mendimi im është se do të kemi një sistem dhe mekanizëm, jo ​​vetëm tani, por edhe në të ardhmen, që të gjithë zyrtarët do të duhet të dëshmojnë prejardhjen e pronës dhe kjo do të pasohet me promovimin e Ligjit për konfiskimin e pronës. Me këtë ligj do të bëjmë një hap të madh përpara në fushën e sundimit të ligjit”, tha nënkryetari i LSDM-së Stefan Bogoev.

Bogoev shtoi se Ligji për vetingun e zyrtarëve ishte pjesë e platformës së koalicionit me Aleancën për Shqiptarët.

Ndryshe, pas 17 vitesh Maqedonia e Veriut më 19 korrik të këtij viti filloi negociatat me BE-në me mbajtjen e konferencës ndërqeveritare. Propozimi francez për zgjidhjen e ngërçit Bullgari-Maqedoni e Veriut dhe hapjen e negociatave eurointegruese, në vend mbërriti më 30 qershor. Menjëherë pas miratimit të propozimit francez në Parlamentin e Maqedonisë së Veriut, më 19 korrik u zhvillua konferenca e parë ndërqeveritare midis Maqedonisë së Veriut dhe Shqipërisë me Bashkimin Evropian. Negociatat nuk do të fillojnë derisa të bëhen ndryshimet kushtetuese nga pala e Maqedonisë, të cilat për votim në Kuvend kërkojnë dy të tretat e deputetëve, të cilat shumica nuk i ka, prandaj duhet mbështetje nga opozita maqedonase, e cila ka paralajmëruar se nuk do të votojnë për ndryshimin e Kushtetutës, madje duke e kundërshtuar atë me protesta.