Komisioni i Punëve të Jashtme i Parlamentit turk miratoi një projekt-ligj që ratifikon aplikimin e Finlandës për t’u anëtarësuar në NATO.

Projektligji është ende në pritje të miratimit nga asambleja e përgjithshme e parlamentit.

Masa vjen pasi presidenti finlandez Sauli Niinistö vulosi zyrtarisht aplikimin historik të kombit nordik për t’u bashkuar me aleancën ushtarake, të enjten, duke nënshkruar në ligj amendamentet e nevojshme ligjore kombëtare të nevojshme për anëtarësimin në NATO.

Turqia dhe Hungaria janë dy të vetmet nga 30 anëtarët ekzistues të NATO-s që nuk e kanë ratifikuar ofertën e Finlandës.

Pranimi i vendeve të reja kërkon miratimin unanim nga anëtarët e aleancës dhe parlamentet në Ankara dhe Budapest nuk kanë dhënë ende dritën jeshile.

Pas disa muajsh vonesa, parlamenti hungarez më në fund pritet të miratojë pranimin e Finlandës në NATO më 27 mars.

Pavarësisht se mbështet Finlandën për t’u bashkuar me NATO-n, presidenti Rexhep Tajip Erdogan nuk e miratoi ofertën e Suedisë. Nuk është as e qartë se kur Budapesti do ta ratifikojë aplikimin e Stokholmit.