Maqedonia e Veriut, Shqipëria, Kosova dhe Mali i Zi lansuan të mërkurën në Shkup një platformë të re rajonale të quajtur “QUAD i Ballkanit Perëndimor – 100 për qind përputhshmëri me politikën e jashtme të BE-së”. Platforma është krijuar nga ministri i Punëve të Jashtme, Bujar Osmani, ministrja e Evropës dhe Punëve të Jashtme e Shqipërisë, Olta Xhaçka, zëvendësministri i Punëve të Jashtme dhe Diasporës i Kosovës, Kreshnik Ahmeti dhe këshilltar i kryeministrit të Ministri i Malit të Zi për politikë të jashtme, Gjorgje Raduloviq.

Tema e takimit të tyre në Shkup, ishte “përputhja e plotë e katër vendeve të grupit QUAD me politikën e përbashkët të Jashtme dhe të sigurisë të BE-së, në dritën e realitetit të ri gjeopolitik, kërcënimeve hibride, krizës energjetike, si dhe pasojat ekonomike të shkaktuara nga pushtimi rus i Ukrainës. Megjithatë, një pjesë e opinionit reagon për faktin se Serbia dhe Bosnja e Hercegovina nuk janë përfshirë në platformë. Madje nga Mali i Zi dhe Serbia erdhën akuza se “ky është një hap i ri drejt Shqipërisë së Madhe”.

Një pjesë e opinionit ekspert maqedonas nuk konsideron se kjo iniciativë e përjashton unionin rajonal të Ballkanit të Hapur. Analisti politik Daut Dauti, në një bisedë për portalin “Lokalno.mk” thotë se nëse bëhet një krahasim, atëherë edhe “Ballkani Hapur” nisi si iniciativë e vetëm tri vendeve dhe më pas u ftuan të bashkohen edhe vendet e tjera.
“Për shkak të një rezistence të Kosovës, u shpjegua se e kishte origjinën nga iniciativa e Berlinit e kështu me radhë, ndërsa në ndërkohë ishin ftuar edhe vende të tjera skeptike (Kosova dhe Mali i Zi)”, theksoi Dauti.

Ai vlerëson se ndoshta ka edhe momente të tjera specifike që mund ta bëjnë këtë iniciativë për një përbërje të tillë.

“Së pari, nuk duket si një bashkim rajonal, por si një platformë për të lehtësuar rrugën e vendeve tona drejt BE-së, me disa tema specifike që lidhen me Ukrainën, e cila është një temë e ndjeshme për Serbinë dhe BiH-në jofunksionale. Ndoshta kanë qenë ata që nuk kanë dashur të përfshihen në një platformë të tillë, në të cilën ndodhet Kosova, në kohën kur këto vende po punojnë për rregullimin e marrëdhënieve të tyre… Këto janë vetëm arsye të mundshme”, vlerëson analisti Daut Dauti.

Megjithatë, ai thotë se platforma e re rajonale përsërit dyshimet që kishte me “Ballkanin e Hapur” kur thuhej se përmes tij Serbia po “rindërton Jugosllavinë”, një tezë e preferuar në Kosovë dhe pjesë e publikut kritik shqiptar, për të vendosur marrëdhënie të pabarabarta. në rajon.

“Tani me dyshimin për krijimin e Shqipërisë së Madhe, që është larg së vërtetës, sepse do të thoshte se Maqedonia dhe Mali i Zi po e ndihmojnë! Është mirë që Kosova po anëtarësohet, sepse Kosova kishte shumë interpretime arbitrare dhe konfuzion për Ballkanin e Hapur, ku nuk u bashkua me gjithë ‘kërkesën’ e Serbisë, me çka indirekt Serbia e njohu pjesëmarrjen e Kosovës si të barabartë me vendet e tjera, dhe jo si krahinë, por kjo nuk kuptohej kështu në Kosovë. Në përgjithësi, është një platformë interesante me karakter rajonal, efektet e së cilës do të mund t’i shohim në të ardhmen”, ka deklaruar Dauti për Lokalno.mk