Ministri Rashiq: Serbia e ka njohur de facto Kosovën.

Ministri për Komunitete dhe Kthim i Kosovës, Nenad Rashiq, ka vlerësuar se “pika e dytë e marrëveshjes evropiane për normalizimin e marrëdhënieve ndërmjet Kosovës dhe Serbisë përmend njohjen e dokumenteve” dhe shtoi se nuk mund të gjejë emër tjetër për është ndryshe nga “njohja de facto” e Kosovës.

“Nëse ky nuk është një njohje de facto, atëherë nuk e di se çfarë është. Çfarë duhet të ndodhë tjetër, nëse keni integruar gjithçka… Si ka mundësi që i njihni dokumentet e krahinës suaj jugore? Dhe çfarë është, si quhet, nëse jo njohje”, ka thënë Rashiq në një intervistë për gazetën e sotme Nova, shkruan Danas.

Sipas tij, kjo paraqet mbylljen graduale të të gjitha institucioneve serbe në Kosovë, e cila ka filluar shumë kohë më parë me gjyqësorin dhe policinë.

“Kjo do të thotë mbyllje graduale e të gjitha institucioneve dhe lajthitje të përkohshme të qytetarëve dhe rrëqethje si “tabelat e KM mbesin”, “jo dorëzim” e kështu me radhë. Ju keni dy mënyra në të cilat Beogradi ‘operon’. E para është e qetë, në thelb gjithçka që u kërkua prej tyre u krye. Dhe e dyta është mashtrimi i mëvonshëm i qytetarëve”, tha Rashiq.

I pyetur se çfarë mund të bëjë Beogradi në lidhje me hyrjen e Kosovës në OKB, Rashiq beson se askush nuk do ta pyes Serbinë nëse ajo pajtohet me të.

Ai tha se marrëveshjen për normalizimin e marrëdhënieve e shikon nga këndvështrimi i serbëve vendas, gjegjësisht se si mund t’i mbrojnë të drejtat e tyre dhe për këtë arsye e ka përkrahur edhe marrëveshjen edhe vetë konceptin e marrëveshjes.

“Ju kujtoj se ka tensione dhe probleme të vazhdueshme, të cilat po shkaktojnë shpërngulje të reja të serbëve nga Kosova. Prandaj çdo marrëveshje si kjo është e mirë për ne”, tha Rashiq.

“Duke folur për formimin e Unionit të Komunave Serbe, ai ka theksuar se nëse merret parasysh aneksi i Marrëveshjes së Ohrit, Qeveria e Kosovës duhet të ketë së paku një propozim deri më 18 prill se çfarë do të thotë vetëqeverisja e serbëve. në Kosovë duhet të duket si. Me sa di unë, janë rreth pesëmbëdhjetë propozime të BE-së për ta përshtatur atë në kornizën ligjore të Kosovës dhe zbatimi duhet të fillojë kur të nënshkruhet e gjithë marrëveshja”, tha Rashiq.