Tuesday, September 26, 2023

Inflacioni i Eurozonës bie ndjeshëm me rënien e çmimeve të energjisë, norma vjetore zbret në 6,9 % këtë muaj

Norma vjetore e inflacionit të eurozonës ra ndjeshëm në mars pasi rënia e çmimeve të energjisë lehtësoi presionin mbi koston e jetesës në 20 vendet që përdorin monedhën e përbashkët.

Mes shenjave se presioni në rritje mbi çmimet po lehtësohet, agjencia statistikore e BE-së Eurostat tha se norma totale e inflacionit ra nga 8.5% në shkurt në 6.9% këtë muaj.

Rënia ishte për shkak të rritjes së mprehtë të çmimeve të gazit pas pushtimit rus të Ukrainës që nuk u përsërit këtë vit. Si rezultat, inflacioni vjetor i energjisë ra nga 13.7% në -0.9%.

Në ndryshim nga rënia e çmimeve të gazit, kostoja e ushqimit vazhdoi të rritet për konsumatorët e eurozonës. Eurostat tha se ushqimi, duhani dhe pijet alkoolike ishin 15.4% më të shtrenjta në mars se një vit më parë, krahasuar me një rritje vjetore prej 15% në shkurt.

Inflacioni bazë – kostoja e jetesës duke përjashtuar artikujt si karburantet dhe ushqimet – u rrit pak nga 5.6% në një nivel të ri rekord prej 5.7%.

Analistët thanë se Banka Qendrore Evropiane ka të ngjarë t’i kushtojë më shumë vëmendje inflacionit bazë sesa matja totale e kostos së jetesës dhe do të vazhdojë të rrisë normat e interesit.

Bert Colijn, një ekonomist i lartë për eurozonën në bankën ING, tha: “Potenciali që inflacioni bazë të mbetet më i qëndrueshëm se sa pritej, do të jetë arsyeja kryesore që BQE të vazhdojë të rritet në afatin e afërt.

Të dhënat e inflacionit për Mbretërinë e Bashkuar për muajin mars nuk janë publikuar ende, por shifrat për muajin shkurt treguan se inflacioni total u rrit nga 10.1% në 10.4%, ndërsa inflacioni bazë u rrit nga 5.8% në 6.2%.

Diego Iscaro, kreu i ekonomisë evropiane në S&P Global Market Intelligence, tha: “Ne vlerësojmë se inflacioni bazë (eurozonës) është afër kulmit të tij dhe presioni nga çmimet e ushqimeve gjithashtu ka të ngjarë të lehtësohet gjatë tremujorit të dytë. Megjithatë, ne presim që inflacioni bazë të mbetet relativisht i qëndrueshëm për shkak të një kombinimi të rritjes së pagave nominale në rritje dhe marzheve të fitimit të firmave.