Wednesday, September 27, 2023

Pushojnë sot dhe nesër punëtorët e shtetit, sepse dje e pardje ishte festë


Punëtorët e shtetit pushojnë sot e nesër, sepse dje e pardje ishte festë.

Sot e nesër, punëtorët e shtetit do ta kenë pushim. Kjo pasi që ata do të përfitojnë nga dy data të festave zyrtare të cilat ranë në vikend, mirëpo sipas Ligjit të Festave zyrtare, për to pushohet në një ditë pune.

Kësisoj, sot, punëtorët e sektorit publik pushojnë për shkak se të shtunën ishte Dita e Kushtetutës.

Teksa, nesër, të njëjtit nuk dalin në punë pasi që dje ishin pashkët katolike.

Pavarësisht nëse është festë kombëtare, festival fetar, ose thjesht një minimum i mandatuar për ditët e pushimeve me pagesë, çdo vend ka rregulla të ndryshme, që vendosin pragun bazë të pushimit me pagesë për punonjësit.

Resume.io analizoi ligjet për pushimet me pagesë dhe festat publike me pagesë, në çdo vend të botës dhe krijoi një paraqitje grafike, për të parë sasinë minimale të ditëve të pushimeve që punonjësit kanë të drejtë, të paktën në letër.

Shqipëria renditet ndër vendet mesatare sa së bashku me Danimarkën, Qipron, Egjiptin, Mauritius, Afrikën e Jugut dhe disa vende në Afrikë, me gjithsej 34 ditë pushimi. Këtu përfshihen festat zyrtare dhe ditët e pushimit të paguara që marrin punonjësit nga kompania. Shqipëria ka 14 ditë festa publike zyrtare dhe 20 ditë pushime për punonjësit, të paguara me ligj.

Ndërsa Kosova vjen pas saj, me 31 ditë pushimi të paguara gjithsej në vit.

Në krye të listës është Irani me gjithsej 53 ditë pushimesh, të ndara pothuajse në mënyrë të barabartë midis festave publike dhe pushimeve me pagesë.

Cilat vende kanë më shumë pushime publike?

Vendet në mbarë botën festojnë festat zyrare për raste të ndryshme. Ata nderojnë ngjarje të rëndësishme kombëtare, kulturore dhe fetare.

Përsëri, numri i këtyre ditëve mund të ndryshojë në mbarë botën. Irani ofron numrin më të madh të festave publike me pagesë në botë me një total prej 27 ditësh në vit duke përfshirë Ditën e Republikës Islamike. Pasohet nga Bangladeshi (24), Azerbajxhani (21) dhe Kamboxhia (21).

Shqipëria renditet në mes me 14 ditë festa zyrtare, ndërsa Kosova ka 11 ditë.

Në ekstremin tjetër, Libia nuk ka pushime publike me pagesë, ndërsa Libani ka vetëm dy festa publike me pagesë në vit.

Dhe jo çdo ditë festë është festë zyrtare. Për shembull, pavarësisht se ka një bollëk festash dhe ditësh me rëndësi kombëtare, India ka vetëm tre festa kombëtare të paguara: Ditën e Republikës, Ditën e Pavarësisë dhe ditëlindjen e Mahatma Gandhit.

Megjithatë, India është gjithashtu një shembull i mirë i vendeve, që ofrojnë gjithashtu pushime në nivel shtetëror. Çdo rajon i vendit, ka autoritetin të shtojë në listën e tij të festave me pagesë, në varësi të të festave fetare, kulturore dhe historike.