22 prilli, Dita e Tokës.

Çdo vit më 22 prill më shumë se një miliard njerëz festojnë Ditën e Tokës për të mbrojtur planetin nga gjëra të tilla si ndotja dhe shpyllëzimi. Duke marrë pjesë në aktivitete si mbledhja e mbeturinave dhe mbjellja e pemëve, e bëni botën një vend më të lumtur dhe më të shëndetshëm për të jetuar.

Dita e parë e Tokës u festua në vitin 1970, kur një senator i Shteteve të Bashkuara nga Wisconsin organizoi një demonstrim kombëtar për të rritur ndërgjegjësimin për çështjet mjedisore. Mitingje u zhvilluan në të gjithë vendin dhe, deri në fund të vitit, qeveria e ShBA-së kishte krijuar Agjencinë për Mbrojtjen e Mjedisit. Deri në vitin 1990, Dita e Tokës ishte një ngjarje e festuar nga më shumë se 140 vende anembanë globit.

Numri i kamionëve të plehrave që amerikanët mbushin çdo vit do të shtrihej në gjysmë të rrugës deri në Hënë. Tubat e letrës higjienike, të bëra nga kartoni, duhen dy muaj për t’u dekompozuar. Një shishe plastike qëndron shumë më gjatë—mund të duhen mbi 450 vjet për t’u prishur! Por në vend që të ktheheni te koshi i plehrave, mund t’i ktheni këto sende në një teleskop të mrekullueshëm ose një mbjellës lulesh. Përpara se të hidhni diçka, mendoni nëse mund të riciklohet apo ripërdoret. Ju gjithashtu mund të kufizoni mbeturinat duke zvogëluar sasinë e gjërave që blini, shkruan National Geographic.

Studiuesit vlerësojnë se rreth 15 miliardë pemë në botë priten çdo vit, kështu që ndihmoni në kompensimin e kësaj humbjeje duke mbjellë një pemë tuajën. Pemët thithin dyoksid karboni dhe lëshojnë oksigjen që njerëzit të marrin frymë. Ato gjithashtu ofrojnë strehim dhe ushqim për kafshë të tilla si ketrat dhe bufat. Në varësi të vendit ku mbillen pemët, hija e tyre madje mund të zvogëlojë nevojën për ajër të kondicionuar në muajt më të nxehtë. Sa arsye të tjera ju nevojiten për të bërë gjelbërim?

A duhet vërtet ajo llambë të ndizet ndërsa dielli është jashtë? Energjia elektrike nuk ndodh thjesht – ajo duhet të prodhohet nga gjërat përreth nesh. Shumë herë vjen nga lëndët djegëse fosile (të tilla si qymyri, nafta ose gazi natyror) që kontribuojnë në ndryshimet klimatike. Por energjia elektrike mund të prodhohet edhe nga burime të rinovueshme si era, uji e dielli. Pavarësisht se nga vjen, përpiquni të kurseni energjinë elektrike duke përdorur vetëm atë që ju nevojitet.

Mund të duket sikur është kudo, por uji i pastër dhe i pijshëm është një burim i kufizuar. Në fakt më pak se një për qind e ujit në Tokë mund të përdoret nga njerëzit. (Pjesa tjetër është ose shumë e kripur ose shumë e vështirë për t’u aksesuar.) Fikja e rubinetit kur lani dhëmbët mund të kursejë deri në tetë litra ujë në ditë. Për të kursyer edhe më shumë ujë, sfidoni veten të bëni një dush më të shkurtër.