Saturday, December 2, 2023

Zvicra nga nesër merr presidencën e OKB-së


Nga nesër, Zvicra merr presidencën e OKB-së.

Që nga janari i vitit 2023 – dhe për herë të parë në historinë e saj – Zvicra ka qenë një anëtare jo e përhershme e Këshillit të Sigurimit të OKB-së. Në maj, ajo po arrin një moment historik të ri, ku do të marrë presidencën e radhës të organit me bazë në Nju Jork, i cili është përgjegjës për ruajtjen e paqes dhe sigurisë në botë.

Presidenca vjen në një kohë kur kapaciteti i këshillit për të parandaluar dhe zgjidhur konfliktet ndërkombëtare po vihet në pikëpyetje serioze. 15 anëtarët e saj nuk mundën ta ndalonin Rusinë të sulmonte Ukrainën vitin e kaluar. Në qendër të çështjes është aftësia e Kinës, Francës, Rusisë, Mbretërisë së Bashkuar dhe SHBA-së, anëtarëve të përhershëm – të njohur si “P5”, për të vënë veton e vetme ndaj çdo rezolute.

Detyra kryesore e presidentit të Këshillit të Sigurimit është të sigurohet që puna e përditshme e këshillit të ecë pa probleme. Kjo nënkupton përgatitjen e agjendës së saj, shumë prej të cilave është përcaktuar paraprakisht. Pikat e rendit të ditës përfshijnë temat që rishikohen periodikisht dhe mandatet ose regjimet e sanksioneve që vijnë për rinovim. Gjithashtu nënkupton organizimin dhe kryesimin e takimeve, shpërndarjen e informacionit tek anëtarët dhe veprimin si fytyra publike e këshillit.

Zvicra ka përcaktuar katër prioritete tematike për mandatin e saj dyvjeçar (2023-2024) si anëtare jo e përhershme e këshillit. Shteti do të kërkojë të ndërtojë paqe të qëndrueshme, të mbrojë civilët në konfliktet e armatosura, të trajtojë ndikimin e ndryshimeve klimatike në siguri dhe të përmirësojë efektivitetin e këshillit, shkruan SWI, transmeton Klankosova.tv.

Këshilli i Sigurimit duhet t’u përgjigjet krizave kur ato shfaqen dhe maji duket të jetë veçanërisht i pasigurt. Konflikti aktual në Sudan midis fraksioneve rivale ushtarake ka të ngjarë të pushtojë anëtarët e këshillit. Lufta në Ukrainë po afrohet gjithashtu e madhe me dy pika të mundshme të ndezjes: rinovimin e marrëveshjes së grurit të Detit të Zi dhe një kundërofensivë të mundshme ukrainase.