Monday, December 4, 2023

Dushan Janjiq: Gjendjen në veri të Kosovës mund ta shfrytëzojnë formacionet paramilitare serbe


Janjiq: Gjendjen në veri të Kosovës mund ta shfrytëzojnë formacionet paramilitare serbe.

Dushan Janjiq nga Forumi për Marrëdhëniet Etnike tha për Novi dan se kriza në Kosovë nuk do të zgjidhet shpejt, por do të vazhdojë për një kohë të gjatë. “Gjëja më e rëndësishme për mbijetesën e një paqeje të paqëndrueshme është zgjidhja e problemit të paraushtarakëve, krimit, lirisë së lëvizjes dhe lëvizjeve të njëanshme”, theksoi Janjiq, duke shtuar se është e nevojshme të zhvillohen zgjedhje të reja në Kosovë me pjesëmarrjen e serbëve për të normalizuar situatën.

Një raund i ri i dialogut mes Vuçiqit dhe Kurtit dje në Bruksel pati gjysmën e efektit. Në fillim të bisedimeve u miratua një deklaratë për personat e zhdukur. Në të, të dyja palët zotohen se do të bëjnë të pamundurën për të zgjidhur fatin e më shumë se 1600 personave të zhdukur gjatë luftës në Kosovë. Bisedimet për formimin e Asociacionit të Komunave Serbe, megjithatë, nuk shkuan aq mirë. Megjithatë, Josep Borel argumenton se është bërë një hap i madh drejt krijimit të Asociacionit të Komunave Serbe. Çfarë e bën Brukselin kaq optimist? Edhe sa mund ta vonojë Prishtina formimin e Asociacionit të Komunave Serbe?

“Është paraqitur një plan për kthimin e serbëve në institucione, siç kemi dëgjuar nga presidenti Vuçiq, nuk ka pasur marrëveshje për këtë, por ai është i gatshëm të ulet sërish me Kurtin pas tre-katër ditësh dhe të bisedojë. Por le të jemi të drejtpërdrejtë – po flasim se si të dalim nga vakumi institucional dhe i sigurisë që u krijua kur Lista Serbe u largua nga institucionet”, tha Janjiq.

Pas kësaj, kujton bashkëbiseduesi N1, Prishtina me mbështetjen e vendeve të Quintit filloi masat e njëanshme, njëra prej të cilave ishin edhe zgjedhjet për kryetar komune. Ai vlerëson se nuk do të jetë e lehtë dhe e shpejtë, por është kusht, sepse “vrima e sigurisë duhet mbushur”.

Ai thekson se derisa po bisedohet për kthimin e serbëve në institucionet gjyqësore dhe politike, po ndërrohen flamujt në stacionet policore dhe hapja e urës.

“Hapja e urës ndërmjet Mitrovicës veriore dhe jugore ishte planifikuar më herët, por nuk ishte ‘koha e duhur’. Ajo ka më shumë kuptim simbolik dhe është një kujtim i një kohe të tmerrshme”, tha Janjiq, duke shtuar se “formacionet paraushtarake, nëse ekzistojnë në palën serbe, mund ta përdorin atë”, duke theksuar se “kjo duhet të sqarohet”.

Ai beson se situata politike është e balancuar pas zgjedhjeve të fundit, pasi kësaj i ka paraprirë tërheqja e serbëve nga institucionet e Kosovës.

Janjiq deklaroi se Vuçiq dhe Kurti po ndjekin një politikë zvarritjeje, por edhe se “të dy po blejnë kohë”.

Ai vlerëson se “ka zhurmë në raportin Vuçiq-Uashington”, duke theksuar se kjo është evidente kohëve të fundit.

Duke komentuar deklaratën e Kurtit se Draft Asociacioni i Komunave Serbe është “në kundërshtim me Kushtetutën e Kosovës”, ai tha se kryeministri i Kosovës “po e sajon”.

“Gjëja më e rëndësishme për mbijetesën e një paqeje të paqëndrueshme është zgjidhja e problemeve të paraushtarakëve, krimit, lirisë së lëvizjes dhe lëvizjeve të njëanshme”, theksoi Janjiq, duke shtuar se është e nevojshme të zhvillohen zgjedhje të reja në Kosovë me pjesëmarrjen e serbëve në për të normalizuar situatën.

I pyetur se kur do të përfundojnë negociatat mes Beogradit dhe Prishtinës, ai me shaka ka komentuar se kur kanë filluar negociatat i ka pasur flokë të zeza, por tani iu kanë zbardhur dhe se shpreson të mos ndodhë kështu me përfaqësuesit e Beogradit dhe Prishtinës./N1