Përforcimi i sistemit të kontrollit në institucionet arsimore, ngritja e nivelit arsimor dhe pëforcimi i shërbimeve profesionale që do të kujdesen për shëndetin mendor të fëmijëve, do të ndihmonte shumë në procesin që mos të vijë në gjendje për përgjegjësi penale te të miturit. Por, është e nevojshme që prindërit të marrin përgjegjësi serioze në kontrollin e fëmijëve, konsideron ministri i Punëve të Brendshme Oliver Spasovski.

Duke u përgjigjur në pyetjen e gazetarëve në konferencën e sotme për shtyp, në kuadër të Konferencës së 50-të Rajonale Evropiane të Interpolit që po mbahet në Ohër, për propozimet për uljen e kufirit të përgjegjësisë penale te të miturit, pas masakrës në Serbi, Spasovski tha se nevojitet një debat i gjerë. të nevojshme që do të ndihmonte në proces. Ndalimi i rrjeteve sociale dhe ulja e kufirit të moshës për përgjegjësi penale për të miturit janë pjesë e propozimeve të opinionit, pas ngjarjeve në fqinjësi.

“Qëndrimi im personal është se nuk duhet që asnjëra nga ato vorbulla të mos hapet, por përkundrazi të hapet një debat i gjerë, dhe megjithatë vendimet t’i marrim jo të udhëhequra nga emocionet, por t’i marrim nga arsyeja, ajo që është racionale në një moment për të qenë në gjendje. për të bërë. Pra, mendoj se kur bëhet fjalë për sigurinë të cilat opsionet që do ta përmirësojnë sigurinë, vlen edhe të mendohet dhe të pranohen. Do të hapim debat për çështjen konkrete”, tha Spasovski.

Sipas tij, prindërit kanë përgjegjësi serioze në atë pjesë, duke u përqendruar në kontrollin ndaj fëmijëve në lidhje me qasjen në internet, media sociale e të ngjashme.

“Megjithatë edhe si prindër secili prej nesh ka një përgjegjësi serioze në këtë pjesë. Të mendojmë seriozisht nëse dhe kur është kufiri në të cilin ne do t’i lejojmë fëmijët të kenë telefona smart, qasje në internet. Sepse megjithatë shohim se një qasje e tillë nga të gjithë ne si qytetarë kontribuon thjesht për t’u dhënë fëmijëve të ashtuquajturat armë në duart e tyre me qasje në ato media sociale, në internet. Koha e zhvillimit të teknologjisë i mumdëson të gjitha ato aktivitete. Dhe ne nuk duhet të bëjmë një hap prapa tani drejt zhvillimit të shoqërisë. Megjithatë, duhet të krijojmë kushte që do të garantojnë sigurinë në atë fazë”, theksoi ministri i Punëve të Brendshme.