Mijëra pacientë me kancer të zorrëve mund të kursehen nga radioterapia, sugjeron një studim, pasi mjekët zbuluan se mund të mbështeteshin vetëm në kimioterapinë dhe kirurgjinë për të trajtuar sëmundjen e tyre.

Radioterapia është përdorur për të trajtuar pacientët me kancer të zorrëve për dekada, por efektet anësore mund të jenë brutale. Mund të shkaktojë probleme që ndikojnë negativisht në cilësinë e jetës, duke përfshirë infertilitetin, nevojën për një kolostomi të përkohshme, diarre, ngërçe dhe probleme të fshikëzës.

Tani një provë klinike ka zbuluar se pacientët bëjnë po aq mirë pa radioterapi sa me të, raporton theguardian.

Hulumtimi u prezantua të dielën në takimin vjetor të Shoqatës Amerikane të Onkologjisë Klinike (Asco), konferenca më e madhe e kancerit në botë, në Chicago. Rezultatet u botuan njëkohësisht në New England Journal of Medicine dhe Journal of Clinical Oncology.

“Mosja e terapisë me rrezatim mund të zvogëlojë efektet anësore afatshkurtra dhe afatgjata që ndikojnë në cilësinë e jetës, duke ofruar rezultate të ngjashme në mbijetesën pa sëmundje dhe mbijetesën e përgjithshme”, njoftoi Asco në një dokument informues.

Në studimin e udhëhequr nga mjekët në Qendrën e Kancerit Memorial Sloan Kettering në New York, 1,194 pacientë me kancer rektal u caktuan rastësisht në një nga dy grupet, transmeton Telegrafi.

Një grup mori trajtimin standard, rrezatimi i ndjekur nga operacioni, dhe më pas, pasi pacientët u shëruan nga operacioni, kimioterapia sipas gjykimit të mjekut të tyre.

Grupi tjetër mori trajtimin eksperimental, i cili përbëhej nga kimioterapia fillimisht, e ndjekur nga operacioni. Sipas gjykimit të mjekut të tyre, mund të jepet një raund tjetër kimioterapie.

Studimi zbuloi se radioterapia nuk i përmirësoi rezultatet. Pas 18 muajsh mes dy grupeve nuk kishte asnjë ndryshim në cilësinë e jetës dhe pas pesë vitesh nuk kishte asnjë ndryshim në mbijetesë mes tyre.

Studimi përfaqëson një fushë emocionuese në zhvillim të kërkimit të kancerit. Ekspertët po fillojnë gjithnjë e më shumë t’i përqendrojnë përpjekjet për të gjetur elemente të trajtimeve që mund të eliminohen për t’u siguruar pacientëve një cilësi më të mirë të jetës.

“Ne kemi arritur një pikë kthese”, tha Dr Pamela Kunz, eksperte e Asco e cila nuk ishte e përfshirë në studim. “Ndërsa zhvillojmë terapi të reja, ne po eksplorojmë gjithashtu se ku mund të eliminojmë terapitë toksike për mirëqenien e pacientëve tanë”.

“Gjetjet e këtij studimi na lejojnë të bëjmë pikërisht këtë, duke treguar se mund të heqim terapinë me rrezatim për disa pacientë, duke përmirësuar cilësinë e jetës pa kompromentuar efikasitetin”, shtoi ajo.

Prova do të vazhdojë të ndjekë pjesëmarrësit dhe të mbledhë të dhëna shtesë mbi mbijetesën pa sëmundje, mbijetesën e përgjithshme, mbijetesën lokale pa përsëritje dhe pikat e tjera përfundimtare dytësore për tetë vjet.

“Studimi tregon se ne mund të kursejmë pacientë të përzgjedhur nga marrja e rrezatimit. Kjo dërgon në përmirësimin e cilësisë së jetës dhe reduktimin e efekteve anësore, duke përfshirë gjëra të tilla si menopauza e hershme dhe infertiliteti. Ky gjykim po ndryshon praktikën”, deklaroi Kunz.

Prof Charles Swanton, klinicisti kryesor i Kërkimit të Kancerit në Mbretërinë e Bashkuar, tha se mjekët në mbarë botën po përpiqeshin gjithnjë e më shumë të gjenin mënyra për të reduktuar ekspozimin ndaj ilaçeve ose rrezatimit për të kufizuar efektet anësore afatgjata për pacientët.

Swanton tha se hulumtimi ishte “shumë i fortë”, duke shtuar se “Në bazë të kësaj, unë mendoj se mund të thoni se mund të shmangni me siguri radioterapinë për shumë pacientë me këtë sëmundje. Mendoj se është padyshim një përparim”. /Telegrafi