Spitali më i madh në Gaza, Al-Shifa, është në prag të kolapsit për shkak të mungesës së rëndë të karburantit që ka ndikuar në furnizimin e tij me energji elektrike dhe shërbimet jetike. Mjekët në spital kanë paralajmëruar se qindra pacientë, përfshirë të porsalindurit dhe ata që janë në ventilatorë, rrezikojnë të vdesin nëse situata nuk përmirësohet së shpejti.

Izraeli e ka akuzuar Hamasin për devijimin e karburantit nga nevojat civile në aktivitetet e tij ushtarake dhe ka penguar çdo karburant të hyjë në Gaza që atëherë.

Dr. Yousef Abu Al-Rish, drejtor i spitaleve në Gaza, tha në një video-intervistë për CNN se vetëm një sallë operacioni, departamenti i urgjencës dhe njësia e kujdesit intensiv (ICU) vazhdojnë të funksionojnë në Al-Shifa, ndërsa pjesa tjetër e reparteve janë në errësirë. Ai tha se gjeneratori i oksigjenit i spitalit, i cili është thelbësor për shumë pacientë, ka ndërprerë punën për shkak të mungesës së karburantit.

Dr. Ghassan Abu-Sittah, një mjek tjetër në Al-Shifa, tha se spitali aktualisht po funksionon vetëm me një gjenerator dhe se mund të kthehet në një varr masiv nëse ndërpritet energjia elektrike. Ai tha se spitalit i nevojiten të paktën 500 litra karburant në ditë për të vazhduar punën, por i mjafton vetëm për disa orë të tjera.

Abu Al-Rish tha se spitali ka apeluar për ndihmë nga palë të ndryshme, por askush nuk është përgjigjur. Ai tha se gjendja është shumë katastrofike dhe se spitali po bën të pamundurën për të zgjatur sa më gjatë karburantin. Ai i kërkoi komunitetit ndërkombëtar të ndërhyjë dhe t’i japë fund krizës humanitare në Gaza. (politiko.mk)