Ndryshimet në faturat e energjisë elektrike po shkaktojnë debat dhe tensione në vend. Edhe pse ishte paralajmëruar se ndryshimet do të preknin vetëm pronarët e apartamenteve të vogla dhe shtëpive të pushimit, qytetarët në ndërtesa rezidenciale po reagojnë me shqetësime. Ata shprehen se paguajnë shumë për “qasjen në rrjet”, duke pasur një shtesë në faturat e tyre për elemente si ashensori, ndriçimi, bodrumi, ose pompa për ngrohje.

“Me ndryshimin e sistemit tarifor u fut edhe ky element përllogaritës, i cili tarifohet për të gjithë konsumatorët që kanë matës, pavarësisht nëse lidhjet përdoren apo jo. Një qasje e tillë shërben për një pjesëmarrje të drejtë në mbulimin e kostove të kryerjes së aktivitetit të shpërndarjes së energjisë elektrike, të cilat pjesërisht lidhen me ata që nuk konsumojnë energji elektrike” thuhet nga kompania e energjisë, EVN për Sitelin, përcjell Telegrafi.

“Ekziston një vendim për subvencionimin e energjisë elektrike deri më 30 qershor të këtij viti dhe sigurisht qeveria e ardhshme që do të udhëhiqet nga Sindikata Socialdemokrate është e gatshme të marrë vendime në favor të qytetarëve dhe e njëjta vlen edhe për subvencionimin e energjisë elektrike. Nëse vjen një Qeveri tjetër, atëherë pyesni ata”- Fatmir Bytyqi, zëvendëskryeministër për Çështje Ekonomike

Subvencionet tani janë ulur nga 91 në 84%. Kjo vjen si pasojë e stabilizimit të çmimeve të aksioneve, si dhe uljes së kostove të EMV-së.

Autoritetet kanë kohë që mburren me subvencionet sikur po i jepnin nga xhepi i tyre, madje në faturat e rrymës vihej në pah një tabelë, por në të vërtetë këto janë para nga buxheti që paguajnë qytetarët dhe kompanitë.