Frustrimi midis vendeve anëtare të Bashkimit Evropian po rritet ndërsa Hungaria mban peng një marrëveshje të re ndihme për Ukrainën.

Një zyrtar i lartë i BE-së tha se Budapesti po e bënte procesin “më të komplikuar” në një intervistë me Reuters.

Hungaria, së bashku me një pjesë të vogël të vendeve të tjera si Turqia, ka mbajtur marrëdhënie të ngushta me Moskën pavarësisht politikës më të gjerë të dënimit dhe sanksioneve të BE-së kundër Rusisë që nga pushtimi i saj në Ukrainë në fillim të vitit 2022.

Budapesti ka shprehur gjithashtu skepticizëm rreth aspiratave të anëtarësimit të Ukrainës në NATO dhe BE, duke çuar në tendosje edhe më të madhe në marrëdhëniet midis qeverisë së Viktor Orban dhe Kievit.

“Negociatat po bëhen pak më të komplikuara … pozicioni i Hungarisë nuk ka qenë realisht fleksibël,” tha zyrtari i lartë i BE-së, duke folur në kushte anonimiteti.

Zyrtari shtoi se kishte një nivel në rritje të zhgënjimit me Hungarinë midis vendeve të tjera anëtare të BE-së që duan të japin më shumë ndihmë për Ukrainën. Zëvendëskryeministri i Ukrainës tha dje se Kievi shpresonte të organizonte një vizitë që do ta shihte zotin Orban të vinte në Ukrainë me shpresën për të përmirësuar lidhjet.