Ministri i Punëve të Jashtme, Bujar Osmani, sot në një konferencë për media, me rastin e shënimit të 29 Prillit, Ditës së Ministrisë së Punëve të Jashtme, ka renditur arritjet kryesore të diplomacisë në katër vitet e fundit. Në 55 vjet, apo më shumë se gjysmë shekulli, nga krijimi dhe zhvillimi i shërbimit diplomatik, Osmani theksoi përkushtimin e vendosur dhe aspiratën e palëkundur të diplomatëve për kontribut maksimal në ndërtimin e vendit tonë si një vend i hapur, i pasur kulturor, i zhvilluar dhe shoqëri pluraliste.

Në të njëjtën kohë, ai thekson se suksesi i vërtetë është ngritja e shtetit në skenën ndërkombëtare si një vend modern dhe stabil, model i suksesshëm i një demokracie funksionale multietnike, anëtar i të gjitha organizatave të rëndësishme rajonale dhe ndërkombëtare, një vend që respekton parimet dhe rregullat ndërkombëtare dhe një vend që ndihmon vendet e tjera kur është e nevojshme.

“Në katër vitet e fundit kemi bërë shumë, si në përmbushjen e prioriteteve kryesore strategjike në politikën e jashtme, ashtu edhe në aspektin e zbatimit të projekteve dhe nismave të reja, dhe me krenari mund të konstatoj se pavarësisht kushtëzimit të komplikuar rajonal. dhe zhvillimet ndërkombëtare, ia dolëm ta vendosim Maqedoninë e Veriut në piedestalin e skenës ndërkombëtare si faktor aktiv, i besueshëm në kornizat globale”, tha Osmani.

Ndër të arriturat kryesore, Osmani veçoi: fillimin e negociatave për anëtarësim në Bashkimin Evropian dhe respektimin e plotë 100% me politikën e jashtme dhe të sigurisë të BE-së; Dialogu strategjik me SHBA-në; mbështetjen e Ukrainës; pjesëmarrje e përbashkët me aleatët në misionet e drejtuara nga NATO përgjatë Krahut Lindor të Aleancës, në kuadër të një pranie të përforcuar përpara në Letoni, Rumani dhe Bullgari.