Deputeti i së majtës në përbërjen e re parlamentare, Amar Meçanoviq, tha se tani është koha që votuesit nga bashkësitë tjera etnike të ndërgjegjësohen dhe të mos lejojnë që votat e tyre të delegjitimohen, duke iu referuar retorikës së VLEN-it dhe VMRO-DPMNE-së për marrjen e votave të pastra.

Ai në debatin e sonte në emisionin Klan Debat me Lubisha Nikollovskin, theksoi se është e nevojshme të qëndrojmë në qëndrimin unitar për Republikën e Maqedonisë me të cilin do të përgjigjemi ndaj sfidave.

“Idetë se VLEN-imori legjitimitet që qëndron në elektoratin shqiptar dhe BDI-ja nuk mund t’i referohej atij legjitimitet sepse ishin me parti të tjera etnike, kjo ishte një histori e bukur që ata u përpoqën të na servirin ne fillimisht VLEN-i, dhe tani VMRO-DPMNE sepse, ai duan të legjitimonte partnerin e tij, pyetja është se çfarë do të thotë vota turke, rome në këtë plejadë politike? Apo ndoshta Romët, Boshnjakët janë të paligjshëm? Ky cikël zgjedhor është momenti që votuesit më në fund duhet të zgjohen. Për sa kohë që ne e ndajmë kampin politik në dy blloqe, zërat e tjerë etnikë do të konsiderohen të delegjitimuar. E majta beson se është e nevojshme që më në fund të qëndrojë në një qëndrim unitar për Republikën e Maqedonisë me të cilin do të përgjigjet ndaj sfidave”, tha Meçanoviq.

Meçanoviq pretendon se VMRO-DPMNE propagandon binacionalitetin.

“Duke propaganduar një post të pakushtëzuar kryeparlamentari nga blloku shqiptar, ne po krijojmë një praktikë reale të binacionalitetit. Për bashkësitë më të vogla etnike, binacionaliteti është fatal dhe nuk i përshtatet, gjithashtu nuk është i mirë për komunitetin dominues dhe për funksionalitetin e shtetit, sepse nuk është e mundur të sigurohet një konsensus për politikën e jashtme dhe një jetë cilësore. për qytetarët”, pohon Meçanoviq.

Këtë e ka pohon edhe analisti Ibrahim Mehmeti, i cili mendon se ajo që flitet për komunitetet më të vogla etnike është e shëmtuar.

“Këtë periudhë dëgjoj teza të ndryshme, sidomos për zëra të pastër dhe të papastër. A ka ndonjë instrument që VMRO-DPMNE ka pasur në koalicion partitë e tjera etnike për 30 vjet BDI-ja, kështu dhe ai nuk i ndau zërat në të pastër dhe të papastër. Kjo është një luftë politike dhe pyetja është kush është opozita dhe kush është qeveria. Ende nuk i kemi përfunduar zgjedhjet, të gjitha pyetjet dhe diskutimet janë ende të hapura, nuk kemi as mandatar”, thotë Mehmeti.

Sipas Mehmetit, numrat e zgjedhjeve janë ato dhe duhet të pranohen.

“Duhet të jemi realistë, kush do të jetë në qeveri, le të bien dakord partitë, por vetë procesi zgjedhor është i qartë, kjo shihet nga shifrat e partive, nëse flasim për fitore dhe disfatë, shifrat 18: 14 janë të qarta, dihet kush fitoi në bllokun shqiptar dhe kush humbi. Mirëpo, është 4 mandate diferencë mes partive të shqiptarëve, kushdo që të marrë një votë më pak, ai do t’ia lërë tjetrit të negociojë për Qeverinë do me VLEN, jo me BDI. Të gjithë paguajnë çmimin e vendimeve të tyre, koha do të tregojë, nuk dua të paragjykoj”, thotë Mehmeti.

Ish-ambasadori, Ivica Boçevski, thotë se kur flet për vota të pastra, ka parasysh votat jo të korruptuara.

“LSDM, BDI dhe E majta do të jenë një opozitë legjitime në Kuvend. Detyra e tyre është të prezantojnë platformat e tyre në Kuvend. A është LSDM ende partia kryesore në Maqedoni?” Një rezultat nën 200.000 vota, një rezultat nën 30 deputetë vë në pikëpyetje serioze statusin e LSDM-së si parti kryesore. Ndoshta do të shohim nëse do të ketë jetë në to në zgjedhjet lokale. Sa i përket BDI-së, pyetja se kush i ka fituar votat në bllokun politik shqiptar është legjitime. 107 000 vota, te pastra per koalicionin VLEN. Në anën tjetër, BDI bëri një koalicion të çuditshëm që ishte monofetar. BDI është e vetmja parti që ka ngecur në kurthin e nacionalizmit të viteve nëntëdhjetë. Popullariteti i tij Ali Ahmeti ende e bazon në faktin se ai ishte udhëheqës ushtarak. Në fund të fundit, e majta mbetet, kur një gjeneratë e të rinjve ka një ide tjetër se si duhet të jetë rendi në vend”, theksoi Boçevski. /TvKlan.mk