Home Bota 30 vite nga rrethimi i Sarajevës

30 vite nga rrethimi i Sarajevës

Rrethimi më i gjatë i një kryeqyteti ka nisur sot para 30 viteve. Në këtë ditë, më 5 prill 1992, filloi zyrtarisht rrethimi i Sarajevës, rrethimi më i gjatë i një kryeqyteti ndonjëherë.

Fillimi i rrethimit u shënua me vdekjen e viktimave të para të Sarajevës, Suada Dilberović dhe Olga Suçiq. Sarajeva ishte nën rrethim për 1425 ditë: pa energji elektrike, ujë, ushqim.

Gjatë asaj kohe, 11,541 civilë u vranë në qytet, nga të cilët 1,601 fëmijë, dhe mbi 50,000 qytetarë të Sarajevës u plagosën lehtë ose rëndë. Vlerësohet se gjatë rrethimit në drejtim të qytetit janë hedhur rreth 500 mijë predha, ndërkohë që është shënuar se më 22 korrik 1993, mbi qytet “kanë rënë” rekord prej 3777 predhash.

Në total, rreth 50,000 ton predha artilerie u qëlluan kundër qytetit. Gjatë rrethimit, qyteti ishte pothuajse plotësisht i shkëputur nga pjesa tjetër e vendit dhe kishte mungesë ushqimi, rryme, gaz, ilaçe dhe ujë, kështu që sarajevanët dinin të shkonin në lumin Miljacka për energji, ku ndodheshin shpesh të ekspozuar ndaj zjarrit snajper.

Gjatë asaj periudhe, Kombet e Bashkuara furnizuan autokolona me ushqime, ilaçe dhe karburant për gjeneratorët në spitale, e vetmja furrë buke në qytet në atë kohë dhe një pompë qendrore uji.