Home Botë Çfarë fshihet pas traditave më të famshme të dasmave

Çfarë fshihet pas traditave më të famshme të dasmave

Shumë tradita dasmash i ndjekim pa i ditur origjinën, kuptimin dhe se çfarë simbolizojnë. Për shembull, e dini pse nuset mbajnë vello? Me siguri jo, por e mësoni tani!

1. Velloja vendoset për “të mbrojtur nuset nga shpirtrat djallëzorë”

Vellot e nuseve vendosen për të mbrojtur pastërtinë e vajzave që po martohen. Në kohët e lashta besohej se nuset e reja ishte shumë të ndjeshme ndaj syrit, magjive, energjisë së keqe, etj dhe për t’ju fshehur “djallit” duhet të mbanin tylin e bardhë që mbronte lumturinë e tyre. Romakët përdornin vello me ngjyra duke besuar se kështu shpirtrat e këqinj do të trembeshin

2. Buqeta e luleve mbahet për të ruajtur fustanin e nuses nga ndonjë incident

Në Europën mesjetare, besohej që nusja s’duhet ta vishte apo shihte më fustanin e saj të nusërisë pas dasme. Kjo shihej si fat i mirë për gratë që ishin ende beqare, të cilat duhet të ndiqnin nusen dhe të grisnin paksa nga fustani i saj në fund.  Duke qenë se me kalimin e kohës fustanet u shtrenjtuan, nuset u detyruan të gjenin një tjetër shpërqëndrim për shoqet e tyre single. Kështu lindi ideja e buqetës me lule që hidhet prej saj.

3. Unaza e parë në formë rrethi është gjetur në Egjiptin e lashtë

Faraonët egjiptianë përdornin unazat për të simbolizuar përjetësinë pasi rrethi nuk ka as fillim dhe as fund. Gjithashtu ai përfaqëson diellin dhe hënën, që egjiptianët e lashtë i adhuronin. Ata gjithashtu besonin se rrethi i martesës duhej vendosur në gishtin e katërt të dorës së djathtë, gishti që lidhej me “venën e dashurisë”.

4. Ishte mbretëreshë Victoria ajo që nisi traditën e veshjes së një fustani të bardhë

Para shumë kohësh, njerëzit përdornin ngjyrat pasi ishin simbol i pasurisë, por mbretëresha Victoria asokohe një nuse 20-vjeçare ishte e para që i kërkoi të gjithëve të mos visheshin me të bardha përveç saj dhe shoqërueseve të saj.

5. Tortat e dasmës përdoreshin për t’u hedhur në kokën e nuses

Që në Romën e lashtë në fund të ceremonisë, pak tortë duhet të përfundonte në kokën e nuses për fat të mirë dhe pjellori. Të sapomartuarit duhet ta hanin tortën bashkë, si shenjë e bashkimit burrë-grua. Të ftuarit konsumonin atë çfarë mbetej pasi hedhjes së tortës në fytyrën/kokën e nuses.

6. Nusja duhet të qëndrojë në të majtë të dhëndrit në mënyrë që ai të mund ta mbrojë

Dhëndri gjithmonë qëndron në të djathtë të saj për një arsye të vetme: për ta patur më të lehtë të përdor krahun e tij të djathtë, nëse dikush përpiqet “t’i marrë nusen nga krahu i tij”.

7. Duhet diçka e re, e vjetër, e marrë borxh dhe ngjyrë blu

Kjo është një traditë që duhet ta ndjekë nusja dhe vjen nga periudha viktoriane. Të gjitha këto objekte supozohet t’i sjellin fat të mbarë nuses dhe martesës. Një objekt i ri sjell optimizëm për të ardhmen, një gjë e marrë borxh, simbolizon huazimin e lumturisë kurse një send i vjetër mbron fëmijët që do të lindin nga kjo martesë.