Home Uncategorized Çiftet që e ndajnë këtë gjë me njëri-tjetrin, janë më të lumtur...

Çiftet që e ndajnë këtë gjë me njëri-tjetrin, janë më të lumtur bashkë!

Një ditë, kur unë (Suzie) u zgjova në një mëngjes të zymtë jave, gjëja e parë që më kaloi në mendje ishin shumë e shumë probleme në botë tani. Mendime të shumta negative vërshuan në trurin tim. Për të mos përmendur listën time në dukje të pafundme të detyrave, e cila më bëri të dëshiroja të strehohesha menjëherë nën mbulesat e ngrohta.

Burri im (James), i cili kishte qenë tashmë zgjuar për orë të tëra duke punuar, papritmas hyri në dhomë me një buzëqeshje. I kapa disi emocionet e tij dhe ndjeva se diçka brenda meje ndryshonte.

Në vend që të shqiptoja automatikisht një ankesë, siç isha mësuar të bëja në shumë mëngjese, ndalova veten dhe kërkova thellë për një zgjedhje alternative. Duke zgjedhur pozitivitetin, i zgjodha fjalët e mia me kujdes. “Sot do të jetë një ditë e mirë, e mirë,” thashë. Më pas, ne të dy shpërthyem në të njëjtën kohë duke kënduar ca këngë të vjetra popullore.

Menjëherë u ndjeva më mirë. Dhe me sa duket, kështu u ndje edhe James.

Më vonë atë ditë, ai më falënderoi. Ai vuri në dukje se çfarë ndikimi të fuqishëm kishte një shprehje e qëllimshme tek ai dhe më rikujtoi se “ne jemi model për djalin tonë”.

Ndonëse kjo mund të duket ekstreme që një koment i vogël mund të ketë një efekt kaq të madh tek ne dhe tek të tjerët, pozitiviteti me të vërtetë jep një goditje të fuqishme.

“Teoria novatore e Barbara Fredrickson-it”, shpjegon se emocionet pozitive, megjithëse të shpejta, na ndihmojnë të zgjerojmë vëmendjen tonë në gjërat që kanë rëndësi. Kjo na hap një rrugë drejt mundësive dhe ideve të reja, duke na bërë më kreativë dhe më të aftë për të parë zgjidhje për problemet, që mund të mos kenë qenë të dukshme kur ndiheshim të zymtë.

Për më tepër, pozitiviteti zgjeron zemrat tona dhe na inkurajon të afrohemi dhe të lidhemi me të tjerët, duke ndërtuar kështu burime të qëndrueshme psikologjike dhe sociale.
Në fakt, hulumtimi i fundit nga Fredrickson dhe kolegët e saj në Journal of Personality and Social Psychology sugjeron se pozitiviteti mund të jetë një mjet i fuqishëm “që nxit rregullimin e shëndetshëm të marrëdhënieve gjatë periudhave kronike stresuese që kërcënojnë marrëdhëniet romantike”.

Provojeni vetë. Sillni disa emocione pozitive të përbashkëta duke u angazhuar në aktivitete që të dy ju pëlqejnë. Ndoshta, duke kënduar së bashku. Ose duke kërcyer. Ç’të doni.

Çfarëdo që të jetë, sigurohuni që qëllimi është të përjetoni emocione pozitive së bashku. Dhe bëjeni një zakon të rregullt. Me kalimin e kohës, me shpresë, do të zbuloni se ndarja e gëzimit së bashku, ju bën të ndiheni më mirë me njëri-tjetrin, por edhe vetëm.

Shkruar nga Suzie Pileggi, konsulente e mirëqenies, për Psychology Today