Home Maqedoni Për Shkupin ka një marrëveshje të pranueshme, pritet vetëm një përgjigje nga...

Për Shkupin ka një marrëveshje të pranueshme, pritet vetëm një përgjigje nga Sofja

Ministri i Jashtëm maqedonas Bujar Osmani dje ka informuar se ka një dokument si bazë për marrëveshjen me Bullgarinë të pranueshëm nga pala maqedonase, por ende nuk ka përgjigje nëse është e pranueshme për Sofjen, duke theksuar se kur ka marrëveshje për ndonjë dokument si. një bazë për marrëveshje me Bullgarinë, para nënshkrimit do të informojë opinionin dhe deputetët. Ndarja e Tiranës nga Shkupi në rrugën drejt BE-së, megjithatë, sipas tij, do të përkeqësojë dinamikën rajonale në planin afatgjatë.

Osmani theksoi se ende nuk mund të thotë se kemi marrëveshje mes dy palëve për një dokument që duhet të jetë zgjidhje gjithëpërfshirëse për të gjitha dallimet që kemi me Bullgarinë.

– Po, ka një dokument të tillë që ne jemi të gatshëm ta pranojmë, por derisa të marrim një përgjigje se është e pranueshme dhe për Bullgarinë mendoj se ato parakushte nuk janë maturuar që t’i informoj deputetët dhe opinionin, sepse mundet. të refuzohet dhe atëherë gjithçka do të ishte e panevojshme, tha Osmani pas takimit me ministrin e Jashtëm rumun Bogdan Aurescu, i cili dje ishte në një vizitë pune në vend.

I pyetur nëse frenat për zgjidhje janë partnerët e koalicionit të kryeministrit bullgar Kiril Petkov, Osmani tha se është gabim të komentohet “dinamika e brendshme në Republikën e Bullgarisë”.

– E di që kanë në plan ta kalojnë vendimin edhe në Kuvend. Për të kaluar në Kuvend, natyrisht, të gjithë partnerët e koalicionit duhet ta mbështesin këtë zgjidhje. Nëse kjo do të thotë diçka, por nuk mendoj se është e drejtë të komentoj për marrëdhëniet në Bullgari. Unë shpresoj se lidershipi strategjik është i nevojshëm në këtë kohë. Është koha për vendime strategjike në BE, në rajon, tha Osmani.

Për sa i përket ndryshimit të pjesës politike dhe dallimeve politike, ministri i Jashtëm tha se me homologun bullgar komunikon çdo ditë, ndërsa kryeministri Kovaçevski dhe kryeministri Petkov.

– Do ta përsëris vlerësimin, ka pasur progres në të menduarit se si të tejkalohet kjo çështje. Sa i përket si, çfarë dhe kur, por nuk mund të them se ka pëlqim të plotë për një dokument nga qeveria bullgare, në mënyrë që t’i informoj menjëherë deputetët, të ndaj dokumentin dhe të informoj opinionin. “Ne as nuk mund të flasim individualisht me çdo palë të interesuar në Bullgari, as të komentojmë pikëpamjet e ndryshme”, tha Osmani.

Ministri i Jashtëm tha gjithashtu se nuk dëshiron të komentojë për dallimet e brendshme politike në Bullgari.

– Ne komunikojmë me qeverinë bullgare dhe asnjëherë nuk kemi pranuar të kemi negociata paralele me palë të ndryshme të interesit në Bullgari, edhe nëse janë palë institucionale, jo vetëm aktorë politikë. “Ne jemi duke biseduar me qeverinë bullgare dhe realisht mbetet të shihet nëse mund të arrihet unanimitet për ndonjë zgjidhje”, tha Osmani.

Ai theksoi se nga përvoja me Prespën, këto çështje kërkojnë lidership dhe vendosmëri për të ardhmen.

– Nëse tregoni ndonjë hezitim në bindjen tuaj se kjo është rruga e duhur për të marrë këtë çështje, mendoj se kjo do të inkurajojë ata që nuk duan të gjejnë një zgjidhje. Pra, të dyja qeveritë në shoqërinë tonë do të përballen me rezistencë, kritikë. “Çdo zgjidhje që të vihet në tavolinë do të jetë e pakënaqur”, tha Osmani.

Deklaratat e Osmanit vijnë në prag të vizitës së kryeministrit bullgar Petkov dhe nënkryetares së Bullgarisë, Iliana Iotova, të cilat sipas njoftimeve të shtunën në Manastir do të marrin pjesë në hapjen e Klubit Kulturor të Shoqatës “Ivan Mihajlov”.

– Jemi dakord që të kemi një takim zyrtar me kryeministrin Petkov, por nuk mund të them nëse ai do të jetë kryeministër për shkak të gjendjes së tij shëndetësore, apo një nga ministrat e linjës Manastir-Elbasan dhe më pas do të kenë Angazhimet në Qendrën e Kulturës në Manastir të organizuar nga Ambasada e Bullgarisë, tha Osmani, duke iu përgjigjur pyetjeve të gazetarëve në konferencën për media në Ministrinë e Punëve të Jashtme.