Home Showbiz Pse koncepti i ‘trupit të hakmarrjes’ të Khloé Kardashian është kaq problematik

Pse koncepti i ‘trupit të hakmarrjes’ të Khloé Kardashian është kaq problematik

Termi promovon një lloj trupi specifik; ai që i përshtatet asaj që shoqëria na thotë se duhet të dukemi – i gjatë, i hollë, i nxirë, me bark të sheshtë, por me gjoks të madh.

Të qenit fizikisht ‘tërheqës’ është ajo që na mëson shoqëria se do të na bëjë të dëshirueshëm për të tjerët. Ideja e kulturës perëndimore për “tërheqje” përqendrohet rreth dobësisë; ne jetojmë në një botë ku dobësia idolizohet dhe lavdërohet dhe pozicionohet si gjëja më e mirë që një njeri – veçanërisht një grua – mund të arrijë.

Një kërkim në Google për “dietën pas ndarjes” dha mbi 180 milionë rezultate. Vetëm disa nga titujt që u shfaqën: ’25 këshilla për të humbur peshë pas ndarjes’; ‘Mënyra më e mirë për të humbur peshë?’; “Ngritja e nivelit pas ndarjes: Transformimi i përgjithshëm i trupit tuaj fillon tani”; dhe “Pse të marrësh një trup hakmarrës është gjëja më e mirë që mund të bësh pas një ndarjeje”.

Një “trup hakmarrës” i referohet humbjes së peshës së një personi pas një ndarjeje për ta bërë ish-in e tij xheloz dhe për të parë gabimin në mënyrën e tyre për t’ju lënë të shkoni, duke bërë kështu “hakmarrjen” tuaj nëpërmjet trupit tuaj.

Termi përdoret shpesh në një mënyrë pozitive dhe komplimentuese: tabloidët shpesh lavdërojnë të famshmit për ‘trupat e tyre hakmarrës’ dhe Khloé Kardashian madje kishte një shfaqje televizive të quajtur ‘Trupi i Hakmarrjes’, ku pjesëmarrësit e shqetësuar u nënshtruan regjimeve intensive të humbjes së peshës dhe ndryshimeve.

Por termi dhe koncepti nuk është aq pozitiv apo fuqizues sa mund të duket.

Së pari, duke qenë sinonim i humbjes së peshës, promovon një lloj trupi specifik: atë të hollë. Ai që i përshtatet asaj që shoqëria na thotë se duhet të dukemi – i gjatë, i hollë, i nxirë, me bark të sheshtë, por me gjoks të madh dhe me bark. Kjo nënkupton se ky është i vetmi lloj trupi që konsiderohet i dëshirueshëm, gjë që është një rrëfim i rrezikshëm për t’u përjetësuar. Është gjithashtu tepër mizogjene: nuk mund ta imagjinoj që titujt e lajmeve do të ishin të njëjtë nëse e njejta do vlente edhe për meshkujt.

Ju dhe trupi juaj meritoni mirësi, jo për t’u futur të tjerët në zili. Trajtimi i trupit tuaj si një mjet për hakmarrje është duke i treguar atij – dhe juve – mungesë totale respekti.

Në fund të fundit, jeta është e shkurtër. Nëse dikush nuk ju do, mos e humbni kohën dhe energjinë tuaj të çmuar për ta rikthyer atë. Ndërsa ‘trupi i hakmarrjes’ shpesh cilësohet si fuqizues, hakmarrja është një akt ndëshkimi, që do të thotë se ju në të vërtetë po i jepni me dëshirë dikujt tjetër fuqinë tuaj. Mbajeni atë fuqi dhe shpenzoni kohën dhe energjinë tuaj për JU; në fokusimin për ta bërë veten të kënaqur dhe të përmbushur, dhe duke punuar për atë që dëshironi ju të jeni.

Nga ALEX LIGHT për Glamour Magazine