Home Maqedoni Qeveria u kërkon komunave të paguajnë faturat e energjisë elektrike, kryetarët e...

Qeveria u kërkon komunave të paguajnë faturat e energjisë elektrike, kryetarët e Shkupit kërkojnë që qeveria të paguajë faturat e tyre

Kryetarja e qytetit të Shkupit, Danela Arsovska dhe kryetarët e komunave të tjera të Shkupit kërkojnë që Qeveria t’u japë  para që të paguajnë faturat e energjisë elektrike. Qeveria u bën thirrje komunave dhe institucioneve shtetërore që të paguajnë faturat me kohë në mënyrë që të ketë furnizim të rregullt me ​​energji elektrike.

Në mbledhjen e trupit koordinues të kryetarëve të komunave nga Shkupi, të udhëhequr nga kryetarja Arsovska, të martën, kryetarët e komunave janë ankuar se faturat e energjisë elektrike janë shumë të larta, diku rritja është 500% dhe se nuk kanë si t’i përmbushin obligimet. Sipas kryetarëve të komunave, komunat pothuajse tërësisht e kanë shpenzuar pjesën e buxhetit të rregullt vetëm për faturat e rrymës dhe shumica e tyre kanë mjete për të mbuluar vetëm disa fatura të tjera, pas së cilës do të mungojnë mjetet për projekte reale për qytetarët.

“Disa nga kryetarët thanë se përkundër borxheve të trashëguara, taniedhe rritja e çmimit të rrymës, nuk mund të gjitha ti mbulojnë buxhetet komunale, të cilat kushtojnë miliona euro në kurriz të projekteve kapitale që janë në interes të qytetarëve”, tha kryetarja Arsovska.

Prandaj, u konstatua se nevojitet intervenim urgjent i Qeverisë dhe ministrive kompetentë për zgjidhjen e krizës energjetike me të cilën ballafaqohen komunat në qytetin e Shkupit, për çka do të kërkohet takim.

Qeveria, nga ana tjetër, ka pranuar konkluzionet e Ministrisë së Financave, me të cilat detyrohen përdoruesit buxhetorë nga pushteti qendror që të shlyejnë detyrimet e prapambetura për energjinë e konsumuar në kohën më të shkurtër të mundshme dhe të paguajnë faturat për energjinë e dorëzuar brenda afateve.

“Për shlyerjen e detyrimeve të vonuara për energjinë elektrike të konsumuar dhe pagesën e faturave për energjinë elektrike janë rekomanduar njësitë e vetëqeverisjes vendore dhe institucionet në juridiksionin e tyre, si dhe ndërmarrjet publike shtetërore dhe shoqëritë aksionare” thuhet në një deklaratë të qeverisë.

Qeveria i ka miratuar SHA Elektrani në Maqedoninë Veriore 2,9 miliardë denarë për të siguruar mjete financiare për përballimin e krizës në furnizimin me energji elektrike. Ky vendim detyron ESM që këto mjete t’i shfrytëzojë për zbatimin e masave për sigurimin e sasive shtesë të energjisë elektrike.

А. ANTEVSKA nga SDK.MK