Home Uncategorized Rusisë ia kthejnë shpinën investitorët perëndimorë

Rusisë ia kthejnë shpinën investitorët perëndimorë

Për shumë vite, tregjet më të njohura në zhvillim në botë kanë qenë të ashtuquajturat BRICS: Brazili, Rusia, India, Kina dhe Afrika e Jugut. Por duke pasur parasysh se Rusia nuk është më një treg ku perëndimorët mund të hyjnë pas agresionit në Ukrainë, mund të jetë koha që investitorët të ndalojnë së bashku të gjitha tregjet në zhvillim.

BRICS deri më tani po kalonte ditë të mira, por kjo tashmë është zbehur”, tha Eric Winograd, ekonomist i lartë në AllianceBernstein.

Disa ofrues të mëdhenj të indekseve amerikane kanë zhvlerësuar aksionet ruse në indekset globale duke u vendosur çmimin “zero”, raporton cnn.

Tregtimi i aksioneve të disa kompanive kryesore ruse të listuara në SHBA, si motori i kërkimit Yandex dhe telekomi MTS, janë ndalur. Dhe Bursa e Moskës është mbyllur që nga 25 shkurti, një ditë pas pushtimit.

“Ideja që një vend aq i madh sa Rusia mund të hiqet nga indekset është një punë e madhe”, tha Winograd.

Duket e mundshme që Rusia nuk do të përfshihet në fondet kryesore të tregjeve në zhvillim së shpejti. Edhe për ata perëndimorë që ende janë të gatshëm të investojnë në asetet ruse, nuk është e qartë se çfarë do të vijë më pas.

“Disa investitorë po pyesin për ekspozimin ndaj Rusisë në fondet e tregjeve në zhvillim. Me indekset që kanë filluar të përjashtojnë Rusinë, është ende një lojë pritjeje dhe shikimi”, tha Mychal Campos, kreu i investimeve në Betterment.

Për investitorët që kërkojnë të ekspozohen ndaj tregjeve në zhvillim, tha Winograd, çdo vend duhet të shikohet individualisht.

Emri i lojës do të jetë diferencimi. Mos investoni në tregjet në zhvillim bazuar në një akronim”, tha Winograd.

“Është gjithmonë e çuditshme të thuhet se Argjentina dhe Koreja e Jugut janë e njëjta gjë, për shembull. Por, nuk janë”, shtoi ai.

Për t’iu përmbajtur shkurtesave, mbyllja e tregut të aksioneve ruse e ka kthyer në thelb BRICS në BICS – dhe ky mund të jetë një ndryshim i përhershëm, tha Rahul Sen Sharma, partner menaxhues në Indxx, një ofrues global i indeksit.

“A do ta përqafojnë përsëri investitorët Rusinë? Nëse nuk ka likuiditet, është një çështje e diskutueshme. Por është gjithashtu e vështirë të besohet se njerëzit do të nxitojnë në Rusi në çdo kohë së shpejti”, tha Sen Sharma për CNN Business.

Sharma tha se disa investitorë mund të fillojnë të shikojnë tregje të tjera në zhvillim për të zëvendësuar Rusinë, si Tajvani dhe Koreja e Jugut. BRICS mund të bëhet TICKS.

Ai shtoi se Polonia, Turqia dhe Meksika janë intriguese, siç janë edhe Filipinet dhe Indonezia. Ju mund t’i quani Meksikën, Indonezinë, Korenë e Jugut dhe Turqinë tregjet MIST. “Njerëzit i duan akronimet e tyre”, tha ai me shaka.

Sigurisht, çdo treg në zhvillim në Evropë – mendoni Poloninë – është në thelb i rrezikshëm për shkak të asaj se sa afër është gjeografikisht me Rusinë dhe Ukrainën. Pra, vendet e tjera të Evropës Qendrore dhe Lindore mund të jenë një shitje e vështirë për investitorët perëndimorë.

Ekspertë të tjerë argumentojnë se investitorët po shikojnë më shumë kompanitë individuale në tregjet në zhvillim dhe më pak vetë vendet.

Një investitor tipik i sheh tregjet në zhvillim si një klasë aksionesh. Është një pjesë e një portofoli”, tha Callie Cox, analiste e investimeve amerikane në eToro.

Peizazhi i tregjeve në zhvillim ka ndryshuar për një kohë”, shtoi Cox, duke vënë në dukje se shumë investitorë kanë qenë skeptikë ndaj Rusisë që nga aneksimi i saj i Krimesë në 2014. “Ka pasur më shumë ankth”- tha ai.