Home Uncategorized Sfungjerët e Arktikut ushqehen me organizma të fosilizuar për të mbijetuar në...

Sfungjerët e Arktikut ushqehen me organizma të fosilizuar për të mbijetuar në det të thellë

Nga Richard Kemeny

Në thellësitë e ftohta dhe të errëta të Oqeanit Arktik një komunitet i madh sfungjesh, grupi më i dendur i këtyre kafshëve që gjendet po në të njëjtin vend, po konsumon mbetjet e një ekosistemi të lashtë për të mbijetuar, raportojnë studiuesit në Nature Communications.

“Studimi nxjerr në pah se sa oportunistë janë sfungjerët”, thotë Jasper de Goeij, një ekolog në det të thellë në Universitetin e Amsterdamit që nuk është i përfshirë në këtë punë. Duke folur në aspektin evolucionar, sfungjerët “janë më shumë se 600 milionë vjet të vjetër dhe ata banojnë në të gjitha pjesët e globit tonë”, thotë ai. Shumë vende ku banojnë sfungjerët janë vërtet të vështira për t’u arritur, shton ai.

Sfungjerët janë kryesisht ushqyes filtrash dhe janë thelbësorë për riciklimin e lëndëve ushqyese në të gjithë oqeanet. Megjithatë, ekzistenca e kësaj kolonie, e zbuluar nga një anije kërkimore në vitin 2016, ka qenë enigmë.

Sfungjerët të cilët përfshijnë speciet Geodia parva, G. hentscheli dhe Stelletta rhaphidiophora, jetojnë midis 700 dhe 1000 metra në Oqeanin Arktik qendror, ku praktikisht nuk ka rryma për të siguruar ushqim dhe akulli i detit mbulon ujin gjatë gjithë vitit. Për më tepër, sfungjerët janë kryesisht të palëvizshëm, por në vitin 2021 studiuesit, duke përfshirë Teresa Morganti, një biologe detare në Institutin Max Planck për Mikrobiologjinë Detare në Bremen, Gjermani, raportuan se këta sfungjer lëvizin ngadalë, duke përdorur spikulat e tyre – strukturat skeletore mikroskopike – dhe duke u larguar ato si shtigje të trasha kafe në vazhdën e tyre.

Në studimin e ri, Morganti dhe kolegët e përqendruan vëmendjen e tyre te shtresa e lyer nën koloninë e sfungjerit, një smorgasbord i spikulave të hedhura dhe jetës së fosilizuar të nxirë, duke përfshirë tuba krimbash bosh dhe predha molusqesh. Për të parë nëse ky dyshek i trashë ishte një burim ushqimi, ekipi analizoi mostrat e sfungjerëve, materialin e rrogozit dhe ujin përreth. Studiuesit hetuan gjithashtu përbërjen gjenetike të mikrobeve që jetojnë brenda indeve të sfungjerit dhe atyre në sediment.

Izotopet e karbonit dhe të azotit – atome me numër të ndryshëm neutronesh – në indet e sfungjerit përputheshin ngushtë me ato të lëndës së vdekur më poshtë, duke sugjeruar që kafshët po e konsumonin atë. Nënshkrimi gjenetik i mikrobeve tregoi se ata kishin enzima të afta për të zbërthyer materialin dhe shpërndanin lëndën organike të vdekur në ushqim për sfungjerët.

Shtresa e lyer është deri në 15 centimetra e trashë në disa vende, zbuluan studiuesit. Duke supozuar se shtresa është, mesatarisht, më e madhe se 4 centimetra e trashë, ajo mund të sigurojë pothuajse pesë herë karbonin që do t’u duhej sfungjerëve për të mbijetuar, llogarit ekipi.

Zbulimi se sfungjerët po ushqehen nga poshtë do të thotë se ata k lëvizin për të pasur më shumë ushqim. Shkencëtarët zbuluan gjithashtu se shumë sfungjer ishin duke lulëzuar, ose duke shkëputur pjesë për të formuar individë të rinj, duke treguar riprodhim aktiv.

Sfungjerët shpesh duket se përfitojnë nga burime të karbonit, të cilat mund të ndryshojnë pasi ngrohja globale ndryshon përbërjen e oqeaneve, thotë ekologia Stephanie Archer e Konsorciumit Detar të Universiteteve të Luizianës në Chauvin. “Një pyetje e madhe do të jetë se sa fleksibël janë shoqatat e mikrobeve sfungjeri dhe sa shpejt ndryshojnë ato për të përfituar nga ndryshimi i burimeve të karbonit,” thotë ajo.