Home Bota Shndërrimi i minierave të qymyrit të Turqisë në ferma diellore do të...

Shndërrimi i minierave të qymyrit të Turqisë në ferma diellore do të furnizonte 7 milionë shtëpi!

Përafërsisht gjysma e minierave të qymyrit në Turqi janë të përshtatshme për t’u shndërruar në ferma diellore, sipas një raporti të ri. Energjia e prodhuar do të rriste kapacitetin diellor të vendit me 170 % dhe, më e rëndësishmja, do të prodhonte energji elektrike të mjaftueshme për të fuqizuar 6.9 milionë shtëpi.

Hulumtimi i grupit të fushatës Europe Beyond Coal tregon se minierat e hapura të qymyrit në Turqi kanë shkaktuar dëme të jashtëzakonshme si për klimën ashtu edhe për shëndetin e njerëzve. Aktualisht, një e katërta e emetimeve totale të gazeve serrë në Turqi vijnë nga qymyri, duke çuar në vdekje të parakohshme.

Qymyri konsiderohet të jetë lënda djegëse fosile më e ndotur. Ai është përgjegjës për mbi 0.3C nga rritja 1C e temperaturave mesatare globale. Kjo e bën atë burimin e vetëm më të madh të rritjes së temperaturës globale. Por nëse minierat e Turqisë shndërrohen në ferma diellore, zonat e reja të përmirësuara mund të luajnë një rol kyç në tranzicionin e energjisë së gjelbër.

Ndërsa vendet në të gjithë Europën kërkojnë mënyra për të rritur me shpejtësi kapacitetin e energjisë së rinovueshme për shkak të pushtimit rus të Ukrainës dhe rritjes së çmimeve të karburanteve fosile, raporti sugjeron se një pjesë e zgjidhjes fshihet në pamje të qartë.

Shfrytëzimi i energjisë diellore nga minierat e Turqisë do të zvogëlonte emetimet e saj vjetore të CO2 me një sasi ekuivalente prej rreth 50 milionë pasagjerësh që marrin një fluturim nga Stambolli në Romë. Studimi konfirmon se vendet me miniera të mëdha qymyri të hapura duhet t’i shohin ato si “asete të tranzicionit të energjisë së rinovueshme”, shton Kutluay.

Minierat e qymyrit kanë një avantazh kostoje ndaj parcelave të virgjëra të tokës, pasi ato janë gati të pajisura me pjesën më të madhe të infrastrukturës së nevojshme për të pritur instalimet diellore. Shndërrimi i vendeve të hapura të qymyrit do të ulte ndjeshëm kostot e energjisë, të cilat janë në rritje.

Transformimi i këtyre minierave të qymyrit do të prodhonte 19 miliardë kilovat orë energji elektrike pa fosile. Kjo është e barabartë me një të tretën e energjisë elektrike që Turqia prodhonte nga qymyri i fortë dhe qymyri i importuar në vitin 2021.