Home Bota Toka mund të ketë 9200 lloje pemësh më shumë sesa mendohej më...

Toka mund të ketë 9200 lloje pemësh më shumë sesa mendohej më parë

Më shumë se një e treta e pemëve të pa zbuluara mund të fshihen në Amerikën e Jugut, thonë studiuesit

Nga Jude Coleman

Triliona pemë po rriten në Tokë, zbulon një studim i ri. Toka mund të ketë afërsisht 64,100 lloje pemësh të njohura. Por mund të ketë të paktën 73,300 – rreth 14% më shumë sesa mendohej më parë – një bashkëpunim global i studiuesve raporton në Procedurat e 8 shkurtit të Akademisë Kombëtare të Shkencave.

Më shumë se një e treta e 9,200 specieve të pazbuluara janë të fshehura në pikat e nxehta të biodiversitetit të Amerikës së Jugut, si Amazona dhe Andet tropikale, thotë biologu Roberto Cazzolla Gatti nga Universiteti i Bolonjës në Itali.

Për të vlerësuar numrin e specieve ekzistuese të pemëve në Tokë, ekipi analizoi të dhënat globale të pyjeve nga dy baza të të dhënave – Iniciativa Globale e Biodiversitetit të Pyjeve dhe TREECHANGE. Studiuesit përdorën një analizë statistikore për të llogaritur numrin e pemëve të rralla dhe të rralla që mund të anashkaloheshin, duke zbuluar dallimin e ri midis specieve të dokumentuara dhe atyre të reja.

Nëse më shumë se 9,000 lloje pemësh relativisht masive mbeten të pazbuluara, thotë Cazzolla Gatti, atëherë edhe numri i kafshëve më të vogla ose insekteve që janë ende të panjohura duhet të jetë edhe më i madh.

Hulumtimi mund të ndihmojë shkencëtarët të synojnë përpjekjet e ruajtjes mes përshpejtimit të humbjes së biodiversitetit në mbarë botën. Në vendet e cenueshme si Amazona, ku shpyllëzimi dhe zjarret po zhdukin shpejt shumë bimë dhe kafshë të cilët mund të ngelin pa u dokumentuar ndonjëherë.

Vazhdimi i investimit në ruajtjen dhe ruajtjen e biodiversitetit është jetik, thotë Cazzolla Gatti. Pa të, “ne nuk kemi shumë shanse për të mbajtur gjallë planetin tonë”.